Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Grepolis wiki:Térkép

2011.08.25

 Térképek

 

Gerpolis világában 3 fajta nézetet találsz:

  • Városnézet: részletes leírását az alapokban találod meg.
  • Szigetnézet: Ezen a térképen láthatod a körülötted lévő játékosokat, a városod szigeten belüli elhelyezkedését, és a gépi (másképpen: NPC vagy barbár) falvak helyzetét.
  • Régiótérkép: A régiótérképen egy sokkal távolabbi nézetet kapsz a szigeted környékéről.


A következő két részben leírást találsz a Szigetnézetről és a Régiótérképről.

 

Szigetnézet

Szigetnézet
"A támadó igazi megvetését a harctéren mutatott hőstettek bizonyítják."Hermokratész

 

A szigetnézet teszi lehetővé azt, hogy átlásd a városod közvetlen környezetét. Ezen láthatod a szigeteden lévő többi város elhelyezkedését, valamint a gépi falvakat. A szigetnézetet a képernyő bal felső sarkában lévő kis szigetképpel hívhatod elő. Egy kattintással a szigeted képe megjelenik a főablakban is.

 

 

A szigetnézet alján találod a tenger megjelölését, mellette a sziget koordinátáit, majd pedig két nyilat. A szigetnézetben úgy tudsz mozogni, hogy a bal egérgombot folyamatosan nyomva tartod és úgy húzod a térképet a kívánt irányba. Ha túl messze tévedtél a kiinduló szigetedtől, akkor a két nyíl közül a jobb oldalira kattintva az visszavisz téged a városod szigetéhez.

Térkép panel

A szigetnézetben lehetőséged van közvetlenül megadni koordinátákat. Ha begépelted az adatokat, akkor a bal oldali nyilacskára kattintva a térkép a megadott pontot helyezi a középpontba, “átugorhatsz” így más sziget nézetére is.

Szintén ezen a kis panelen van egy távolságmérő, amely kiindulópontnak az aktuális városodat tekinti. Ha oldalt a nyílra kattintasz, kapsz egy kis táblázatot a hajókkal. Ha egy hajótípusra kattintasz, a távolságmérő a városod és a kurzor (a térképen egy kis kör jelöli, a városod irányába mutató nyilacskával) aktuális helye közötti azon útidőt fogja mutatni, ami az adott hajótípusra vonatkozik. Így pl. ha kiválasztod a gyarmatosító hajó képét, és a kurzort egy másik játékos városa fölé viszed, akkor megkaphatod azt az időtartamot, ami a gyarmatosító hajónak szükséges a város eléréséhez. A távolságmérőn láthatsz egy színtáblázatot. Ha erre kattintasz, egy felugró ablakban arról tájékozódhatsz, hogy mely játékosokhoz/szövetségekhez milyen színeket rendeltél.


Ha egy városra vagy egy gépi falura kattintasz, a felugró párbeszédpanelen tudod a teendőket kiválasztani.


A gépi falunál felugró párbeszédpanel felépítéséről és e falvakkal kapcsolatos lehetőségekről az Alapok oldalon találsz bővebb információt.

 

A játékos városára kattintva felugró párbeszédpanel az alábbi lehetőségeket kínálja neked:

Más Játékos városának az információ
  • Általános tájékoztatás (alapértelmezett) fül: a város jelenlegi helyzetét foglalja össze: a nevét, a játékos nevét, a szövetség nevét és a szövetség zászlaját láthatod rajta, illetve ha a prémium fiókodban a helytartót aktiváltad, akkor a várossal szemben vezetett legutóbbi támadásaid rövid összefoglalóját. Ezen a fülön tudod megváltoztatni az adott játékoshoz, illetve szövetséghez tartozó zászlószínt is. Figyelem: ez a változtatás csak rád érvényes, a szövetséged többi tagja - ha ők nem módosítják a színeket - az alapbeállítást fogja látni a saját térképén! Két zászlószínt nem tudsz megváltoztatni: a saját szövetséged és a saját városaid zászlajának színét. A többit tetszőlegesen módosíthatod.

 

  • Támogatás fül: A városnak tetszőleges mennyiségben és összetételben támogatást küldhetsz. A támogatásként küldött egységek a célváros védelmébe segítenek be, ha már nincs ott rájuk szükség, vagy pedig szeretnéd visszahívni őket, ezt az Agóra Kívül fülén teheted meg.

 

  • Támadás fül: használatáról részletesen az Harcrendszer oldalon olvashatsz.

 

  • Kereskedés fül: ha nem viszed ki a piacra az ajánlatodat, hanem pl. egy szövetségen belüli társaddal megbeszélsz egy mindkettőtök számára kedvező üzletet, akkor a városába ezzel a füllel tudod a megbeszélt nyersanyagmennyiséget küldeni (vagy ha saját, a kiindulótól eltérő városodba küldenéd a nyersanyagokat, akkor is ezt a párbeszédpanelt, ezt a fület fogod használni a piac helyett). Kereskedni csak akkor tudsz, ha a piacteretfelépítetted a megfelelő szintre. Szigeten belül már 1. szintű piactértől is lehet nyersanyagokat küldeni, szigeten kívül azonban csak 10. szintű piactértől nyílik meg ennek a lehetősége.

 

  • Isteni erők használata fül: Ha összegyűlt a megfelelő mennyiségű áldáspontod (információt róla a Templom oldalán találsz), az adott városon használhatsz isteni erőt. Saját városon Héra népességnövekedését, elégedettségét, Athéné városvédelmét, védelmezőjét, Poszeidón tenger hívását, tenger ajándékát, illetve Zeusz isteni jelét célszerű használni, ellenfeled városán Zeusz villámait.

 

  • Kémkedés fül: Innen tudod indítani a kémeidet, akik az ellenfeled városának épületeit, illetve az ott állomásozó seregeket felderítik. Itt beállíthatod a kémkedésre fordítandó ezüstérmék mennyiségét. A legkisebb összeg, amellyel egy kémet útjára bocsáthatsz, 1000 ezüstérme. Érdemes nagyobb összegekkel próbálkozni, hiszen ha az ellenfél vermében felhalmozott ezüstérme-mennyiség több, mint amivel kémedet útjára engedted, akkor a kémlelésed sikertelen lesz, és nem kapsz információt a célvárosról.

 

Régiótérkép

"Külföldön kevésbé érnek sokat a fegyveres erők, kivéve ha megfontolt szándék vezérli őket." - Cicero

Régiótérkép
Térképváltó gomb

A szigetnézet bal felső sarkában látható iránytűre kattintva egy tágabb áttekintést kapsz, amelyen a szigetedet körülvevő tengert: a régiót látod.

 


A régiótérképet a szigetnézethez hasonlóan tudod mozgatni: a bal egérgomb folyamatos nyomva tartásával húzhatod, avagy a margókon lévő nyilakra kattintással mozgathatod.

 

A régiótérképről a szigetnézettel megegyező méretű térképet kapsz a kiválasztott területről, ha arra duplán kattintasz.

 

Régió Információk

 

A régiótérkép jobb felső sarkában a tenger térképét látod, kicsiben, rajta fehér kerettel megjelölve azt az adott régiót, amely a főablakban épp látható. A tengertérkép alatt olvashatod az aktuális tenger számát, illetve a régiótérkép középpontjának koordinátáit.


Akárcsak a szigetnézetnél, itt is lehetőséged van koordináták közvetlen megadására: a begépelt számok után a nyílra kattintva a régiótérkép központját áthelyezi a meghatározott pontba.

 

 

 

 

Világ felosztása


Grepolis világai tengerekre vannak felosztva. A tengerek a világokban az alábbiak szerint helyezkednek el:

 

Világ felosztás


A világ közepének koordinátája (minden világon) 500:500. Amikor a játék elején égtájat választasz, ehhez a ponthoz képest választasz. A fenti négy részre osztott kép részei az egyes égtájakat jelölik: balra fenn északnyugat, balra lenn délnyugat, jobbra fenn északkelet, jobbra lenn délkelet.

 

 

A mappában található képek előnézete Grepolis4:Város

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.